Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Χορτοτυρόπιτα


Λαχταριστά τα χόρτα στην λαϊκή αυτές τις μέρες, 
η πιο κατάλληλη εποχή για μια μυρωδάτη χορτόπιτα!
Υλικά:


1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (8-9 φύλλα)
Μισό κιλό φρέσκο σπανάκι
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλίθρες
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
½  ματσάκι άνιθος
½  ματσάκι δυόσμος
200 γρ φέτα
200 γρ ανθότυρο
1 αυγό
Αλατοπίπερο
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο 

Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη 
και το αφήνουμε να ξεπαγώσει.
Πλένουμε τα χορταρικά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα ροδίζουμε στο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το σπανάκι, τα μυρώνια και τις καυκαλίθρες 
και τα σοτάρουμε ελαφρά.  
Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για λίγα λεπτά 
μέχρι να πιούν τα υγρά τους. 
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά 
και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνιθο και τον δυόσμο, 
αλατοπίπερο και τα τυριά λιωμένα με το πηρούνι.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το προσθέτουμε στο μίγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο. 

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρέξ 
και στρώνουμε τα 4 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Απλώνουμε την γέμιση
 και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, 
λαδώνοντας και πάλι ένα-ένα. 
 Γυρνάμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν, 
αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι, ραντίζουμε με νεράκι
 και χαράζουμε την πίτα.
 Την ψήνουμε στους 170ο για 40-45 λεπτά, 
μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
 Την βγάζουμε από το φούρνο, 
την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε!


Εννοείται πως οι χρυσοχέρες θα ανοίξουν το δικό τους φύλλο 
και πραγματικά δεν θα συγκρίνεται σε γεύση και νοστιμιά...


Καλή απόλαυση!

6 σχόλια:

  1. Υπέροχη... τρελαίνομαι για πίτες και ειδικά για αυτές με τα χόρτα... Και το φύλλο τέλειο... γενικά φαίνεται εξαιρετική, μπράβο!!!!!!!!!!!!!
    Καλό Σαβ/κο!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ααααχχχ, τα ίδια χορταράκια βάζω κι εγώ στις χορτοπιτές μου (αυτά βρίσκω δηλαδή, άντε και κανένα λάπατο) και τις τσακίζουμε!
    Οσο για τις χρυσοχέρες, μην κοιτάς εμένα χα χα χαα!
    Φύλλο δεν ανοίγω λέμε!
    Φιλιά, καλό μήνα Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποια φορά θα δοκιμάσω να βάλω σε πίτα μυρώνια και καυκαλήθρες, να δω πως είναι. Στα κρυφά, από την γυναίκα μου, που δεν τα θέλει.
    Πεθαίνω για τέτοιες πίτες, ειδικά αυτή την εποχή!
    Καλό Σ/Κ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΑΤΡΕΥΩΩΩΩΩΩΩ ΧΟΡΤΟΠΙΤΤΑ!ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΕΤΤΟΥΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!
    ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεμένη πίτα και πεντανόστιμη μπράβο Μπεττούλα τέλεια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Xμμ... έτσι κι έτσι προτιμώ αυτές με τα πολλά φύλλα ενδιάμεσα όπως τις φτιάχνουν στα μέρη μου!
    Απο γεύση δεν ξέρω...καλουλα φαίνεται!

    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...