Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Ψωμί μπύρας με προζύμι


Δείξτε στους αγαπημένους σας πόσο νοιάζεστε, προσφέροντάς τους υπέροχο, 
ολόφρεσκο, ζεστό ψωμάκι απ’τα χεράκια σας!!!
 Για 2 μέτρια καρβέλια:

6 ½ φλυτζάνια αλεύρι σκληρό (800 γρ περίπου)
¾ φλυτζανιού χλιαρό νερό
1 ½ φλυτζάνι μπύρα
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλιά αλάτι
3 κουταλιές ζάχαρη
5 κουταλιές ελαιόλαδο

Από το προηγούμενο βράδυ φτιάχνουμε το προζύμι:
Βάζουμε σε μπολ 1 ½ φλυτζάνι αλεύρι, το χλιαρό νερό και λίγη από τη μαγιά, 
ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη 
και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το προζύμι στο μπολ του μίξερ 
και προσθέτουμε την μπύρα, την υπόλοιπη μαγιά, το αλάτι, 
τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε για λίγο και κατόπιν προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα
και στα χέρια (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι).
Πλάθουμε τη ζύμη σαν μπάλα, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει. 
Πλάθουμε τη ζύμη σαν μπάλα, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.
Τότε χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ή περισσότερα ίσα μέρη, φτιάχνουμε καρβέλια 
και τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 50ο και τοποθετούμε μέσα το ταψί.  
Αφήνουμε τα ψωμιά να ξαναφουσκώσουν για μισή ώρα περίπου.

Δυναμώνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, 
μέχρι να ροδίσουν καλά τα καρβέλια.

Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμα τα γυρνάμε ανάποδα και τα χτυπάμε ελαφρά ~ 
αν κάνουν κούφιο ήχο είναι έτοιμα, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

Καλοφάγωτο!


9 σχόλια:

  1. Το ψωμάκι μπύρας είναι το αγαπημένο μου, και η συνταγή σου super!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Λίλα μου, εμένα γενικά τα ψωμιά έχουν γίνει τα αγαπημένα μου τελευταία!
      Φιλιά, καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  2. Αγαπητή Μπέτυ καλημέρα,

    είμαι φανατική του μπλογκ σου και σε διαβάζω κάθε μέρα. θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τις συνταγές σου, πολλές από τις οποίες έχω δοκιμάσει με μεγάλη επιτυχία μάλιστα.

    έχω μία ερώτηση να σου κάνω σχετικά με τη σημερινή συνταγή. εάν αντί για μπύρα, βάλω κρασί, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο?

    ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα, όχι, δεν θα είναι το ίδιο το αποτέλεσμα, η μπύρα περιέχει μαγιά και εκχύλισμα βύνης που βοηθάνε το ψωμί να φουσκώσει και να γίνει αφράτο και τραγανό, το κρασί φυσικά δεν έχει τα ίδια συστατικά, άρα δεν μπορείς να αντικαταστήσεις το ένα με το άλλο... Αν δεν σου αρέσει η ιδέα της μπύρας, υπάρχουν αρκετές συνταγές για ψωμάκι, πιστεύω θα βρεις κάποια της αρεσκείας σου!

      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  3. Εγώ τρελαίνομαι για το άρωμα ζεστού ψωμιού που μοσχοβολάει όλο το σπίτι καθώς ψήνονται τα καρβελάκια!!!! Και μόλις είναι έτοιμα, μια φέτα ζεστό ψωμί με βούτυρο και μέλι... Αχ!
    Πολύ χρήσιμη συνταγή! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βουτυράκι, καλό μέλι ή μαρμελαδίτσα σπιτική, απ τα χεράκια μας... δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο! :)
    Φιλιά, Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζεστό ψωμί και φρέσκο τυρί...
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λαχταριστά τα καρβελάκια σου Μπέτυ.
    Η μπίρα κάνει αφράτη ζύμη.

    Εύκολο σπιτικό ψωμάκι.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ψωμάκι σούπερ-λαχταριστό, το ονειρευόμαι ζεστό-ζεστό με φέτα και ντοματούλα! Θα μπει σύντομα στο πρόγραμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...